Rosmarin

Rosmarin

Rosmarin - myter och legender

Rosmarinus officialis



Rosmarin är en perenn och kan odlas i kruka eller på friland. Den kan ibland tåla svenskt vinterklimat men bör tas in under vinterhalvåret.


Rosmarin är en sädesgrön halvbuske och är vildväxande runt Medelhavet. I Sverige klarar den Svenskt vinterklimat längst kusterna i södra Sverige. Man kan även placerad den mot en södervägg och under vintern täcka över plantan. Tänk på att den avskyr kalla våta vintrar. I norra och mellersta delarna av landet får man försöka övervintra plantan inomhus.


Busken kan bli upp till 2 meter hög, stammen är brun och bladen är barrlika med mörkgrön ovansida och lätt gråaktig undersida. Blommorna kan vara vita, lila och ljusblå.


Rosmarin används färsk eller torkad. Som färsk klipper man bara några stänglar och använder direkt. Tänk på att inte ta för mycke lämna alltid några stänglar kvar. Du torkar den händande och förvarar den tort i burk för bruk under vinderhalvåret.


Rosmarin förknippar man lätt med lamm och vilt men testa den gärna till grillat kött och på klyftpotatisen.


Det finns många myter och legender kring Rosmarin.



Oregano