Salvia

Salvia

Salvia- Kryddsalvia

Salvia officinalis


Kryddsalvia är en halvbuske med silvergröna lite luddiga blad. De små blåvioletta kransblommorna är mycke vackra. Salvia finns i många varianter och passar utmärkt i rabatten.

Testa gärna Purpurosa en lila variant.


När man tänker maträtt med Salvia så är det oftast lamm. Men Salvian kan även användas färska eller torkade gärna till feta maträtter så som till korv, fläskkött och fisk.


Se upp med Salvian. Örten har en liten bitter och lätt pepprig smak som är stark och lätt domminerade. Använd den därför med försiktighet.


Den medicinska användningen avspeglar sig i släktnamnet, som kommer av det latinska ordet salvare, bota och salvus som betyder hela/frälsa.


Salvia odlas med fördel i en kruka i köksfönstret, balkongen eller i örtträdgården. Trivs i Soliga varma lägen med väldränerad jord.


Salvia används med fördel färsk men torka gärna Salviabladen. De torkade bladen förlorar doften men var inte orolig den kommer tillbaka när du läggerbladen i grytan.