SÅ HÄR GÖR MAN

Så här gör man 


Det är enkelt att lämna och hämta sin färdiga must

1. Mängd Frukt

En pressning bör vara minst 3-4 papperskassar. Vid större mängder över 100kg meddela oss innan lämning

Som tumregel kan man säga att 1 kg äpplen ger ca 0,5 liter must


Read more

3. Sortera Äpplen 

Plocka och samla dina äpplen eller annan frukt. Frukter som är mjöliga, övermogna eller ruttna sorterar du bort.

Fallfrukt går utmärkt att musta.  Var då väldigt noga med att inte plocka fallfrukt på mark där djur betar. När du plockar fallfrukt se till att inte att få med löv, grenar, gräs eller jord.

Tänk på att inte använda plastpåsar, frukten ska transporteras i luftigt.


Read more

2. Boka tid

Vi öppnar tidsbokningen i höst, har du frågor innan vi släpper boningstiderna kontakta oss gärna.

Vill du boka tid eller har frågor kontakta oss på 0790790755 eller kyrkbynsmusteri@gmail.com


Read more

4. Packa i tyg/Papperskassar

Packa äpplena i dubbla papperskassar eftersom kassarna lätt går sönder. Packa ej mer än ca 10 kg per kasse


Read more

Vår process


Tvätt och sköljning

Det första steget i musteriet är att dina äpplen sköljs och tvättas.

 

Hackning

För att kunna utvinna must ur dina äpplen måste de nu hackas och krossas till mindre bitar

 

Pressning

De hackade frukten pressas sedan i någon av våra hydralpressar för att skonsamt få fram råsaften, som innehåller naturlig sötma och näringsämnen.

 

Pastörisering- Upphettning

Nästa steg är pastöriseringen, då musten varsamt värms upp, så att smak och vitaminer bevaras. Pastöriserad Must kan förvaras i rumstemperatur

 

Tappning

Den färdiga musten tappas nu i önskad behållare.

Tider för inlämning av frukt

Måndag, tisdag onsdag Stängt

Torsdag: 17-19

Fredag: 8-12

Lördag: 9-10 när tidsbokning är öppen på lördagar

Söndag: 12-15 när tidsbokningen är öppen söndagar

Hämtning

Tid för hämtning av den färdiga musten får ni vid inlämningen. Oftast kan ni hämta er must nästa kommande öppetdag efter inlämning eller enligt överenskommelse.