Oregano

Oregano

Oregano – Kungsmynta

Origanum vulgare


Oreganon är en perenn och kan odlas i kruka eller på friland, även underbar som stenpartiväxt eller i rabatten som marktäckare där den trivs. Den finns vildväxande i Sverige.


När man pratar om oregano tänker man Pizza. Men den har så många fler användningsområden.

Oregano är lätt att odla där den trivs. Min trädgård är full av oregano både i kryddlandet och stenpartiet och som kantväxt. Att föröka oreganon är enkelt


Den blir ca 20-30 cm hög och har ett utbrett växtsätt. Blommar i juni- augusti med rosa små klasblommor.  Den lilla busken älskas av bin och humlor.


Oregano används torkad eller färsk. Både blommorna och de små aromatiska bladen längs med stjälken har en god men lite skarp smak och underbar doft.


När du torkar Oregano klipp av några grenar, det fungerar även när den blommar. Häng kvisten i ett fönster eller på ett tort ställe för att torka. När den torkat färdigt lägg den i en plastpåse, skaka och tryck lite för att bladen och blommorna ska lossna från kvistarna. Sen är det bara att skaka  ur de torkade bladen och lägga i en burk.


Använd gärna en Oregano kvist som smaksättning i olivolja eller rapsolja men tänk på att den kan bli lite besk om den ligger i för länge. Ta ut kvisten efter några dagar. Jag rekommenderar även att lägga i en vitlöksklyfta för att höja smaken ytterliger.


Använd Oregano till pasta, i soppor gärna med tomat och ost som bas. Fungerar utmärkt till grillat kött.


Oregano kan uppfattas som lite skarp i smaken så tänk på att användas den med försiktighet. Kokning förstör smakämnena, tillsätt den därför sent i matlagningen, strax före servering är bäst.


Glöm nu inte att Oregano inte bara är en krydda utan också en underbar perenn.


Oregano