Stevia

Stevia

Stevia - Den söta och beska

Stevia rebaudiana L


Jag kom i kontakt med Stevia, första gången för 3 år sedan och blev helt fascinerad av denna ört som är 300-400 gånger sötare än socker i koncentrerad form.


Trotts den extrema söta smak innehåller den inga kalorier. Stevian är helt naturlig, är inte beroendeframkallande och påverkar inte blodsockret.


Stevia kommer ursprungligen från Sydamerika. I Paraguay har Guaranay indianerna använt Stevia som sötningsmedel och medicinalväxt i över 1500 år. Till Europa kom den först på 1500 talet med de spanska erövrarna. Vilket gör det lite konstigt att vi först nu fått upp ögonen för denna örtplanta.


I Japan har Stevia använts som sötningsmedel sedan 70 talet och har en stor del av sötningsmedelsmarknaden.

Du kan odla Stevia i kruka eller planetera ut den under i trädgården under sommaren. Du har då tillgång till den under sommaren som färsk ört  och under vintern genom att torkad.


Egentligen är Stevia en perenn men i Sverige är den inte härdig som perenn. 


Stevia trivs bäst i sol till halvskugga. Plantan får inte bli för torrt och inte för fuktigt försök hålla en jämn fuktighet då trivs Stevia bäst. Rötterna är ytliga och tränger ner ca 15-20 cm ner i jorden vilket du ska tänka på när du planterar plantan inomhus i kruka eller på balkongen.


Vill du driva upp plantan från frö är det mars-april som gäller.


Ta en kruka eller likande som du efter sådden ska täcka med plast. (jag föreslår en körsbärstomatask, släng aldrig,  perfekta som små växthus) strö ut fröerna över den fuktiga jorden och tryck försiktigt över ytan.  Håll jorden fuktig, sådden får inte torka ut. Placera ljust men inte i för soligt. Plantera om vid behov tänk på att rötterna vill ha gott om plats. Vill du ha en buskig Stevia toppar du plantan. Plantera ut när risken för frost är över.


Det är relativt lätt att ta sticklingar, det som behövs är jämn fuktighet och varmt.


Vill du inte ha jobbet med att driva upp plantor så finns Stevia, Sötflockel att köpa hos de flesta trädgårdshandlare eller på nätet. Den går även under namnet Sockerblomma.


Användning:

Tyvärr är det mycket svårt att få ut söttman utan beskhet från våra plantor i trädgården. Ofta får man en beskeftersmak som inte lämpar sig vid tillagning.

Ett förslag är att lägga bladen i varmt te eller använd vid matlagning. För färska blad använden tesil för torkade ett kaffefilter.

Hur gör man:

Plocka Stevia bladen eller ta en hel kvist och häng upp för torkning.

Lägg bladen i hett vatten och låt dem vila.

Filtrera vattnet. Den söta vätskan kan användas till bakning och matlagning.

Tyvärr blir det alltid en tydlig besk smak vilket kan slå igenom vid användning i bakverk.