Timjan

Timjan

Timjan – En favorit med läkande förmåga.

Thymus Vulgaris


Det passar alltid men en kvist Timjan i maten!


Att denna underbara växt även är en prydnad för ögat, i trädgården eller på fönsterkarmen, gör den bara ännu mer ljuvlig.

När du odlar Timjan välj gärna kryddtimjan som tål vårt nordiska klimat, men glöm inte alla de andra sorterna exempelvis citrontimjan. Som passar utmärkt på fisken eller grytan.


Det är så enkelt. Plantera i en kruka eller på en torr plats i trädgården.

Soligt, torrt och lite näring, alla kan odla timjan.


Att Timjan är en av mina favoritkryddor som doftar underbart när man ungsteker potatis eller gör en marinad till köttet som ska grillas, ger den en speciell plats i mitt hjärta.


Timjan som du köper i affären har böjlig grön stam och mjuk grön blad. Din timjan i trädgården blir efter några år en träig buske med hårda lite styva blad. Har du riktigt tur kan du en mild vinter med lite snö gå ut och hämta en kvist timjan från din kryddträdgård för att krydda lamsteken på nyårsafton.


Timjan går utmärkt att torka. Häng den i ett snöre i köksfönstret eller i ett luftigt köksskåp. Då blir din timjankvist en prydnad och sprider en underbar doft i köket när du gnider bladen mellan fingrarna.


Redan på Antiken prisades timjan högt av de grekiska läkarna. Det sas att örten botade problem med luftvägar och var även bakteriehämnande. Timjan sägs också förbättrar blodflödet. Den användes även som rökelse och stod som symbol för mod och styrka.


En kryddträdgård utan timjan saknar styrka och bas. Använd den flitigt och ofta, testa gärna till  fisk och nöt. Passar utmärkt till lam och vilt, är ett måste i vildsvinsgrytan.

 

En favoritört för alla nybörjare!